Zonnepanelen: een duurzame bron van energie

April 4, 2024

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de sleutel voor de transitie naar duurzame energie, en hun populariteit groeit wereldwijd. Dit komt voornamelijk door de grote voordelen die ze met zich mee brengen. Ze wekken energie op die direct kan geconsumeerd worden of worden opgeslagen om later te gebruiken, als je over een thuisbatterij beschikt. Dit zorgt er ook voor dat enerige lokaler verbruikt wordt, en dat de belasting van het net ook daalt. Dit zeker zinvol als je weet dat we aan het begin staan van de EV evolutie. Bovendien kunnen eigenaren van zonnepanelen profiteren van verlaagde energierekeningen, en in sommige gevallen kunnen ze overtollige energie terugverkopen aan het net, wat leidt tot nog meer besparingen of zelfs inkomsten.

Kortom, zonnepanelen bieden een duurzame, economisch voordelige oplossing voor zowel individuen als bedrijven, terwijl ze bijdragen aan een groenere planeet. Hun rol in de energietransitie is onmiskenbaar en zal naar verwachting alleen maar groeien naarmate de technologie verbetert en de wereld verder evolueert naar duurzame energieoplossingen.

Grote installatie van zonnepanelen (bron: unsplash)

Waarom zonnepanelen?

Zonnepanelen installeren thuis biedt tal van voordelen: ze dragen significant bij aan de vermindering van uw energierekeningen door het opwekken van gratis stroom uit zonlicht, ze verlagen je afhankelijkheid van het energienet waardoor je verder bespaart en daarnaast dragen ze ook bij tot het verminderen van je piek verbruik van de woonst wat een extra besparing levert.

Het integreren van zonnepanelen in een nieuwbouw of tijdens een renovatieproject biedt unieke kansen voor zowel duurzaamheid als kostenbesparing op de lange termijn.

Voor een nieuwbouwproject zal bijna altijd gekozen worden voor zonnepanelen omdat dit een rechtstreekse impact heeft op het E-peil van je woonst. Verder gebeurt in de meeste nieuwbouwen verwarming en/of koeling aan de hand van een warmtepomp die elektrisch aangedreven wordt, wat maakt dat zonnepanelen de kost van deze installatie doen dalen.

Ook voor renovatie project is het interessant om zonnepanelen te overwegen. Deze hebben namelijk een positieve impact op de EPC score van jouw woonst. Dit zorgt ervoor dat je ook kans maakt om een subsidies aan te vragen bij de overheid waardoor een deel van deze kost reeds terugbetaald wordt. Je kan de subsidies bekijken via www.mijnverbouwpremie.be.

Neem ik een digitale (slimme) meter na het plaatsen van mijn zonnepanelen?

De integratie van een digitale (of slimme) meter met zonnepanelen biedt verschillende voordelen:

  • efficiëntie en optimalisatie van je energieverbruik
  • versnelde terugverdientijd van je installatie
  • voor de netbeheerder is het eenvoudiger om te voorspellen wat de energienoden zullen zijn op korte en middenlange termijn, wat zich hoort te vertalen in een lagere tarieven.

De slimme meters bieden nauwkeurige real-time inzichten in energieproductie en -consumptie. Verschillende system maken al reeds gebruik van deze data (e.g, laadpalen, energy beheer systemen, ..) waardoor huishoudens hun energiegebruik kunnen optimaliseren en besparingen maximaliseren. Sommige mensen doen zelfs al aan "energy trading", waarbij ze in combinatie met een thuisbatterij energie kunnen verhandelen om zo winsten halen uit de prijsverschillen doorheen de dag.

De mogelijkheid om energie terug te leveren aan het net versterkt de financiële voordelen door compensatie voor overtollige opgewekte energie.Samenvattend: het gebruik van een digitale meter in combinatie met zonnepanelen maximaliseert niet enkel je besparing, het brengt ook je energie verbruik van je woonst wat bijdraagt aan een efficiënter en duurzamer energie verbruik.