Waarom Loomy?

April 4, 2024

Loomy, in 't kort

Loomy is ontstaan als een oplossing voor een probleem dat ik zelf ondervond. Rond 2019 hebben mijn partner en ik tegen beter weten in beslist om een nieuwe woning te bouwen in plaats van een bestaande woning te kopen. Om een huis te bouwen moet je heel wat hordes nemen. Eentje daarvan is het EPB-attest. Dit attest bepaalt hoe energiezuinig je woning is. Hoe lager dat peil hoe beter, want hoe lager dat E-peil is, hoe minder energie je nodig hebt om je nieuwe huis warm of koel te houden. Om dat E-peil lager te maken kan je dus zonnepanelen plaatsen. En wie zonnepanelen zegt, zegt ook de digitale teller.

Onze vorige woning had nog een analoge teller en het daarbij horende dag/nacht tarief. Dit betekende dat het goedkoop was om na 21 uur een was te draaien, de oven op te zetten voor slow-cooked pulled pork, etc. Met de zonnepanelen en de digitale teller was dat echter niet meer het geval. Het is dus belangrijk van energie te verbruiken op het moment dat je zonnepanelen meer opbrengen dan dat jij op dat moment verbruikt. Ik ging het oplossen.

Oplossing 1: De digitale teller

De digitale teller laat in principe alle informatie zien die je nodig hebt om te weten hoe het op dat moment met je verbruik gesteld is. Simpel. Het gesprek met mijn partner ging ongeveer als volgt.

 • "Vanaf nu moeten we meer energie verbruiken wanneer de zonnepanelen opbrengen, en niet meer 's avonds"
 • - "Wanneer brengen de zonnepanelen op?"
 • "Als dat klein ledje op de digitale teller heel snel pinkt brengen ze veel op, anders niet. Of je kan 6 keer duwen op de groene knop, en als er dan een getal groter dan 0 staat zit je goed."
 • - *gefronste blik*

Terug naar het bureau.

Oplossing 2: Een telefoon app

Als computer wetenschapper heb ik uiteraard alle nodige kennis om dit probleem op te lossen: ik heb een app gebouwd. Het gesprek ging als volgt.

 • "Open de app, en als dat metertje negatieve kWh aangeeft, dan hebben we energie over en kunnen we die beter dan opgebruiken."
 • - "En hoeveel is er nodig voor de oven?"
 • "De oven verbruikt eigenlijk maar 3 kW voor een korte tijd, achteraf pulseert die"
 • - "Watte? En moet ik dan elke keer die app opendoen?"
 • - *gefronste blik*

De app was dus wel goed, maar het probleem zit hem in de de overdaad aan informatie. Ikzelf weet vrij goed wat een kWh is en wat het energie patroon is van een oven die aan het voorverwarmen is. Mijn partner weet dat misschien ook, maar de oven aanzetten hoeft geen puzzel te zijn. Die wil gewoon weten "aan of niet".

Terug naar het bureau.

De eerste versie van de Loomy app (toen heette het nog 'Pennywise').

Oplossing 3: Een e-ink display

Ik had nog een oud e-ink display in mijn kast liggen, en besloot om het in de strijd te gooien. Ik heb een applicatie gebouwd die periodiek een mooie grafiek rendert van mijn energieverbruik. Deze liet ik dan zien op het display. Het probleem met het display was echter dat die niet snel kan verversen. Een update per uur was al ruim voldoende om de batterij van het ding niet leeg te slurpen binnen de 12 uur. Het gesprek ging als volgt.

 • "Nu kan je op dit display hier zien hoeveel energie we verbruikt hebben vandaag. Zoveel kWh elektriciteit, zoveel kWh injectie, en zoveel kubieke meter gas."
 • - "En hoe weet ik dan of ik een verbruiker mag aanzetten?"
 • "Euh..."

Terug naar het bureau.

Het e-ink display in volle glorie.

Oplossing 4: Een lamp

Op dit moment had ik best wel een duidelijk beeld van wat er mij te doen stond, wou ik een goed antwoord bieden op de vraag: "mag ik een grote verbruiker aanzetten of niet?"

 1. De oplossing moet eenvoudig zijn
 2. De oplossing mag niet teveel informatie verschaffen, maar ook niet te weinig.
 3. De oplossing moet proactief zijn. Je wil niet elke keer je smartphone bovenhalen, een app openen, om te kijken of je de vaatwasser, droogkast, etc mag aanzetten. De oplossing moet de informatie aanbieden zonder dat je er naar vraagt.
 4. De oplossing mag ook niet lelijk zijn, want het interieur is blijkbaar ook belangrijk.

Ik heb thuis Home Assistant, Niko Home Control, Philips Hue, en een eigen computer die altijd aanstaat.

Ik heb de digitale teller verbonden met mijn eigen stukje software dat 24/7 de digitale teller uitleest. Die data kan ik dan koppelen aan home assistant, die op zijn beurt de Philips Hue lamp aanstuurt. Is er opbrengst van de zonnepanelen, dan zet ik de helderheid op een bepaald percentage (huidige injectie / maximale opbrengst van de zonnepanelen). Ik vond het an sich maar anti climax. Ik moest niets bouwen, niets coderen. Gewoon wat klikken en klaar.

Mijn partner vond het ge-wel-dig.

De originele Loomy lamp

De lamp deed haar werk, en mensen waren heel nieuwsgierig waarom er in de woonkamer een lamp aan en uit ging op ogenschijnlijk arbitraire momenten. Als ik de uitleg erbij vertelde wouden ze allemaal wel zo een lamp. Dat is geen probleem: koop 1 Home Assistant, 1 Philips Hue bridge, 1 Philips filament lamp, en 1 raspberry pi. Voor een paar honderd euro heb je het zelf, en kan je het ook instellen. Niet dus.

Als ik dit product wou vermarkten had ik een kant en klare oplossing nodig die zo weinig mogelijk installatie vergde. Dan maar elk uur vrije tijd opofferen en een hardware product bouwen. Nu zijn we bijna 2 jaar later en is Loomy officieel te koop via onze webshop (hier zo!). Er is nog veel te doen om het te doen slagen, maar als ik de feedback hoor van klanten ben ik zeker dat ik een goed product gebouwd heb dat een echt probleem oplost, op een eenvoudige manier.

Wat maakt Loomy zo een goede oplossing?

Veel mensen vinden Loomy een ideale oplossing omdat het dingen niet doet die andere oplossingen wel doen. Je hoeft niet te weten wat een kW of m3 is. Je hoeft geen app te openen om te weten hoe het gesteld is met je huidige energieverbruik. Je krijgt geen vervelende stresserende notificaties op je telefoon die schreeuwen dat je iets moet of niet mag doen. De lamp staat heel sereen in je woonkamer en laat jou weten wat er op dat moment gebeurt aan de hand van drie kleuren: groen betekent energie overschot, oranje betekent energie verbruik, en paars betekent dat je van je thuisbatterij aan het verbruiken bent. Als de lamp uitgaat ben je meer stroom aan het verbruiken dan de beoogde maandpiek.

De lamp staat op een rustige plek in je woonkamer en geeft de informatie in real-time. Als jouw oog valt op de knalgroene lamp denk je misschien "oh, ik kan de vaatwas nu wel aanzetten", of je loopt ze gewoon voorbij. Als ik 's avonds de Hello Fresh box wil klaar maken heb ik ondertussen begrepen dat mijn oven voorverwarmen de lamp even doet uitgaan, maar na een paar minuten is de oven warm en is de lamp terug oranje en kan ik water koken en de groenten bakken. Zo vermijd ik een hoge piek in het capaciteitstarief, zonder mijn TI83 rekenmachine boven te moeten halen.

's Avonds heb je geen opbrengst van je zonnepanelen, en dan is de lamp een gezellig oranje. De lamp ziet er dan best gezellig uit en stoort dus niet als je op de sofa aan het Netflixen bent.

Kortom, de lamp is poepsimpel, niet invasief, dwingt jou tot niets,ziet er best mooi uit, en helpt jou om je dagelijkse routine energiezuiniger te maken.